Co vše musí splňovat kamenný obklad venkovní

Asi každý z nás chce, aby jeho dům vypadal co nejlépe, a také aby dlouho vydržel, aniž by potřeboval nějaké opravy. To však není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Jen málokdo si totiž uvědomuje, jakým vlivům jsou domy po celý den vystaveny, zvláště ty v hustě zalidněných oblastech, například ve městech.

Především se jedná o prakticky neustálé drobné otřesy, způsobené projíždějícími automobily. To je patrné zvláště v případě, že okolo často projíždí například dodávky. Toto chvění je pro nás mnohdy nepostřehnutelné, avšak pokud je mu budova vystavena prakticky neustále po dobu několika desítek let, přičemž intenzita se stále zvyšuje, jak se zvyšuje počet automobilů na našich silnicích, je jasné, že se to musí dříve či později nějakým způsobem projevit. Nejčastěji se jedná o popraskání fasády.

obkladkamen1

Zapomenout ovšem nemůžeme ani na lidský faktor. Je smutnou pravdou, že zdaleka ne každý respektuje cizí majetek, a často se najdou takoví, kteří jej chtějí nějakým způsobem poškodit. Může se například jednat o mladíky, kteří si fasádu vyberou jako malířské plátno pro graffiti, případně nepřející lidi, kteří ničí fasádu oboucháváním.

Je jasné, že majitel domu chce tyto škody minimalizovat. Nejčastějším řešením je pak použít na spodní část fasády kamenný obklad venkovní. Ten jednak usnadní čištění, a zároveň fasádu ochrání před poškozením. Avšak aby tyto úkoly splňovat, musí mít i určité vlastnosti. Nelze tedy použít jakýkoliv kámen, který najdeme na cestě.

obkladkamen4

Tou nejdůležitější z nich je odolnost vůči vnějším podmínkám. Neměl by například snadno podléhat vodní či větrné erozi. Díky tomu vydrží na zdi mnohem déle, aniž by potřeboval opravu či výměnu.

S tím částečně souvisí i pevnost. Rozhodně by se neměl snadno lámat či praskat. Je potřeba si uvědomit, že bude, jak již bylo zmíněno, vystaven prakticky neustálým otřesům. Měl by je tedy ustát bez úhony.

Je jasné, že není jednoduché najít takový materiál, který tyto podmínky splňuje, a to v dostatečném množství. I proto se k tomuto účelu používá jen pár typů kamenů. Ty však svůj úkol zvládají bez problému.