Běh a posilování – jde to dohromady?

V tomto případě se nebudeme rozepisovat o posilování určené k primárně k vylepšení běžeckého stylu, kroku (tedy o partiích nohou, břichu a core). Rádi bychom rozebrali vztah posilování klasického, kdy nám jde především o objem a vyrýsování svalů hrudníku, paží, případně břicha a nohou. Je vůbec tento styl skloubit s kvalitním během? A opět nemluvíme o běhu regeneračním, pro zábavu, ale o výkonnostním, závodním. Jako příklad pro tento článek si zvolíme osobu, která má ambice zaběhnout půlmaraton za hodinu a půl a zároveň vybudovat masivní svalovou hmotu horní poloviny trupu.

běh vojáků

Svaly – (zbytečná) zátěž navíc

Jedním z předpokladů, který je ve veřejnosti hluboce zakořeněn, je to, že těžcí urostlí běžci nemohou dosahovat žádných vytrvalostních kvalit. Pojďme se na to podívat blíže. Jistě – zátěž navíc je znát. Pokud ale svůj trénink ve fitku dokážete správně dávkovat, získáváte hmotu, která je (přinejmenším v porovnání s jedinci, kteří mají podobný objem, akorát ve formě tuku) funkční.
muž pod čínkou
Síla a vytrvalost paží může svým způsobem přispět k ekonomičtějšímu běhu. Nicméně z dlouhodobého hlediska je váha limitujícím faktorem a to i přesto, že je svalová hmota funkční. Možná lépe řečeno ne přesto, ale právě proto. Jelikož svaly při vytrvalostních aktivitách potřebují vydatný přísun kyslíku, znamená to, že čím více máte svalstva, tím více kyslíku potřebujete. A kapacita plic je omezena. Tudíž ani ne tak váha, jako spotřeba okysličené krve limituje váš běh.

Svalová vlákna

určitě víte, že existují různé typy svalových vláken. Některá jsou odpovědna za vytrvalost, další se uplatňují v rychlých pohybech, další při silových úkonech. Téměř všechny kosterní svaly jsou tvořeny kombinací těchto tří, v některých přirozeně převládá poměr jedněch nad druhými. Tento poměr je z velké část dědičný, přesto se dá z jisté míry ovlivnit (udává se přibližně o 10-15%). Problém v našem případě způsobuje to, že posilovna většinou znamená sílu a výbušnost, běh si žádá vytrvalost. Jednoduše řečeno můžete na dřep zvednout čtvrt tuny, ale tento výkon trvá několik málo sekund. Budujete silová vlákna. Vaše stehna jich budou obsahovat více a méně zbyde na vytrvalostní.

Ve výsledku se bohužel dá konstatovat, že z kulturistů pravděpodobně nebudou moc dobří vytrvalci. Takže pokud uvažujete nad tím tyto dva sporty skloubit, musíte hledat alternativní přístupy v obou tréninkových fázích a dbát na zvýšenou regeneraci. I tak to ale budete mít těžké.